HYCOSY vizsgálat

A meddőségi kivizsgálás során, a pár hölgytagjánál ez egyik elsődleges feladat a kismedencei viszonyok tisztázása, melyben a petevezető átjárhatósági vizsgálatok nyújtanak segítséget.

A kismedencei szervek - úgy mint a méh, petevezetők és petefészkek - megfelelő állapota elengedhetetlen a spontán teherbe esésnek, hiszen ezek a petesejt illetve hímivarsejt találkozásának színterei. Ezen szervek funkcióját feltétlenül látnunk kell a kivizsgálás elején, ezért a méh üreg és a petevezető állapotának feltárása elengedhetetlen.

A petevezető átjárhatósági vizsgálatok alapvetően azon az elven működnek, hogy a méhnyakon keresztül valamilyen kontrasztanyagot juttatnak a méh üregébe, majd a reproduktív szerveket kitöltő anyagot valamilyen képalkotó módszerrel vizualizálják, s így diagnosztizálják a szervek állapotát.

Napjaink szakmai gyakorlatában a petevezető átjárhatósági vizsgálatokat háromféle eljárással végezhetjük el:
  • HSG (hysterosalpingográfia): egy röntgensugár segítségével végzett beavatkozás
  • HYCOSY: kevésbé közismert bár sokkal kisebb megterheléssel járó, ultrahang segítségével végzett eljárással
  • Chromopertubatio: ez a módszer rendkívül nagy megterheléssel járó, műtéti beavatkozást igénylő eljárás.
A HYCOSY (Hystero-contrast-sonography) eljárással a petevezetők és a méhüreg állapotának vizsgálata járóbeteg rendelés keretében kb. három perces vizsgálati időt vesz igénybe. Az eljárás minimális fájdalomérzettel járhat, de sok páciens szerint fájdalommentes, mely nagyrészt annak köszönhető, hogy a beavatkozás során ultrahangot használva tárjuk fel a méh üregét és a petevezetők átjárhatóságát.

Az eljárás lényege, hogy a hüvelyen keresztül egy vékony katétert vezetünk a méhbe, melyen át olyan anyaggal töltjük fel a méh üregét, amely ultrahang által jól látható. Az eljárás során így jól diagnosztizálhatóak a méh üregét torzító elváltozások (myoma, polip, fejlődési rendellenesség, összenövés). A méh üreg feltöltése mellett az is látható, hogy az egyik, másik, vagy mindkét petevezetőn keresztül van-e kontrasztanyag kiáramlás, tehát átjárhatóak-e a petevezetők.

Képalkotás céljából mindenképpen előnyösebb ultrahangot használni röntgensugár helyett, mivel a röntgensugár – bár alacsony dózisról van szó – a petefészkeket és a méhet éri.

A petevezeték elzáródás okairól, tüneteiről és kezeléséről bővebben a Kislexikonban, illetve a Petevezeték átjárhatósági vizsgálatok címszó alatt olvashat.

Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!