Endoszkópia


Kis fizikai megterhelés, kisebb kockázat, gyors felépülés!


A nőgyógyászatban rutinszerűen alkalmazott beavatkozások legtöbbje elvégezhető ún. minimál-invazív eljárások segítségével, mint a laparoszkópia (hasi tükrözés), és hiszteroszkópia (méhtükrözés).

Napjainkban a fejlett gazdasági színvonalú országok egészségügyi szolgáltató rendszereiben kiemelkedő jelentőséggel bírnak ezek az ellátási formák.

A beavatkozások jelentősége abban áll, hogy sem a beavatkozás, sem a műtétet követő időszak nem terheli meg jelentősen a pácienseket.

  • A beavatkozások átlagos időtartama nem hosszabb, sőt gyakran rövidebb, mint a vele ekvivalens klasszikus hasi műtéteké.
  • Ugyanakkor a behatolások kicsinysége (3-4 db 1-1,5 cm-es metszések a hason), a hasban történő manipulációk finomsága miatt a műtét utáni összenövések, szövődmények előfordulása alacsony,
  • a lábadozási idő, a kórházban töltött napok száma illetve a teljes felépülés időszaka pedig a töredékére csökken.
  • Az endoszkópos operációk kórházi ápolásának átlagos időtartama nem több 2-3 napnál, összehasonlítva a klasszikus operációs technikák 8 kórházi ápolási napjával.
  • Az otthoni lábadozási időszak általában 1-2 hét, míg a klasszikus technikával operált páciensek esetében ez 4-6 hét.

A felgyorsult életünkben, a munkahelyekért vívott versengés közepette, egyre több ember számára szempont, hogy egy sajnálatos betegség miatt mennyi ideig esik ki az őt körülvevő szakmai vérkeringésből. A nőgyógyászati endoszkópia - mely hazánkban sajnos még nem mindenütt elérhető technika - eme társadalmi követelményeknek megfelelő eljárás.

Sajnos a magas költségigényű eszközpark miatt csak kevés intézet engedheti meg magának egy fejlett - lézerrel rendelkező - laparoszkópos, hiszteroszkópos műtőblokk teljes felszerelését és fenntartását.

Aneszteziológia

Az endoszkópos beavatkozásokat kellő előkészítés után altatásban végezzük. A műtét elvégzésének alapfeltétele az altatóorvosi kivizsgálás. Ennek során vérvizsgálatok, röntgen vizsgálatok, EKG és szükség szerinti egyéb vizsgálatok történnek. A beavatkozás hosszúságától és típusától függően választja ki az altatóorvos a megfelelő altatási technikát, melyet előzetesen mindig egyeztetnek a pácienssel.

A sikeres és zavartalan altatás érdekében minden műtéti típus bizonyos fokú előkészítést igényel. Ennek elvégzése az osztályos felvételt követően történik. A hasűri tükrözés altatási specialitását az adja, hogy a páciens a műtét során fej felé erősen döntött (Trendelenburg) pozícióban fekszik, hogy a hasi szervek eltávolodjanak a kismedencéből, megkönnyítve így a tájékozódást.

A témával kapcsolatban megjelent cikk: A láthatatlan műtét. (Anyák Lapja, 2009. július)


Szeretne többet megtudni a témával kapcsolatosan, vagy vannakmegválaszolatlan kérdései?

Forduljon hozzám bizalommal, kérjen időpontot most!


Cikkek a meddőségről Cikkek a meddőségről

Meddőségi kivizsgálás program Endoszkópos kezelés menete
Dr. Fülöp István
Meddőségi és Endoszkópos specialista
1136 Budapest, Balzac utca 12. fsz 3.
+36 30 630 ....
kapcsolat@nemesekteherbe.hu
Új Széchenyi Terv
Köszönjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre!